Gebelikte Hurma Tüketilir Mi?
Gebelikte hurma tüketimine dair çok fazla bilgi dolaşıyor. Bu bilgilerden biri ‘Doğumu kolaylaştırır’ iddiası. Bakalım doğru mu?
Sağlık Yararları
- Diyet Lifi: Hurma, bağırsak hareketlerini düzenleyen yüksek lif içerir. Hamilelikte hormonlar sindirim sistemini yavaşlatır, demir takviyeleri de kabızlığı artırabilir; bu durumda hurma yardımcı olabilir.
- Potasyum: Hurma, hücre fonksiyonlarının düzenli çalışmasına destek olan potasyum içerir. Hamilelikte, özellikle ilk trimesterde yaşanan bulantılar potasyum seviyesini düşürebilir.
- Folat: B vitamini folat, doğum kusurlarını önlemede önemli bir rol oynar. Hurma da bir miktar folat sağlar.
- Demir: Hamilelikte demir eksikliği anemisi riski daha yüksektir, bu yüzden demir ihtiyacı iki katına çıkar. Hurma bu ihtiyaca katkıda bulunur.
- Düşük Glisemik İndeks: Hurma düşük GI’li bir besindir, yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmez. Bu da, gestasyonel diyabet riski olan hamileler için önemli bir avantaj sağlar.
Hamilelikte Hurma Güvenli mi?
Hurma tüketimi gebelikte güvenlidir ve herhangi bir trimesterde olumsuz bir etkisi olduğuna dair bir kanıt yoktur. Aksine, hurma enerji sağlar ve kabızlık sorununu varsa hafifletebilir. Ancak, gebelik öncesi hiç hurma tüketmeyen kişiler, ilk kez hamileyken hurmayı denemeye karar verirse dikkatli olmalıdır. Çünkü nadir de olsa alerjik reaksiyon riski vardır. Aynı zamanda, hurma günlük tükettiğiniz miktara -her besinde olduğu gibi- dikkat etmelisiniz. Çünkü hurma doğal şeker de olsa, fazlası şekerinizi fazla yükseltebilir.
Hurma Doğumu Tetikler mi?
Hurmanın doğumu tetikleyip tetiklemeyeceği konusunda bazı çalışmalar vardır.
2011 yılında yapılan bir çalışmada, 69 hamile kadına doğum tarihlerine 4 hafta kala günde altı adet hurma yemeleri önerildi. Çalışmaya, hurma yemeyen 45 hamile kadın da dahil edildi. Çalışmanın sonunda, hurma yiyen kadınların daha kısa bir ilk doğum aşamasına sahip olduğu, daha yüksek ortalama servikal dilatasyona ulaştığı ve hastaneye geldiklerinde serviksleri doğuma daha uygun hale gelmişti.
Ayrıca, hurma yiyen kadınların yüzde 96’sı spontan doğum yaparken, hurma yemeyen kadınların yalnızca yüzde 79’u spontan doğum yapabildi. [1]
2014 yılında yapılan bir çalışmaya 210 hamile kadın dahil edilmiş ve gebeliğin 37. haftasından itibaren, deney grubu doğum sancısının başlangıcına kadar hurma meyvesini (günde 70 ila 75 gr) tükettiler. Çalışma sonucunda vajinal doğum oranı hurma tüketen kadınlarda daha yüksekti. Sonuç olarak çalışma, hamileliğin son dönemlerinde hurma tüketiminin doğum sürecini kolaylaştırabileceğini ve doğum indüksiyonu ihtiyacını azaltabileceğini göstermektedir. [2]
Daha yeni bir çalışmada ise, 154 kadın incelendi; 77’si hamileliklerinin son dönemlerinde hurma tüketti, diğer 77’si ise hurma tüketmedi. Araştırmacılar, hurma yiyen kadınların doğum indüksiyonu veya sürecini hızlandırma amacıyla tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyma oranının, hurma yemeyenlere kıyasla önemli ölçüde daha az olduğunu buldular. [3]
Bu bulgulara dayanarak, araştırmacılar hurma yemenin doğum indüksiyonuna olan ihtiyacı azaltabileceğini düşünüyor. Ancak bu durumun tüm kadınlar için faydalı olup olacağını doğrulamak için daha fazla araştırma gerekmektedir.
Dipnot: Doğum tarihinize yaklaşırken günde birkaç tane hurma yemenin size bir zararı olmaz!
Sonuç
Hamilelikte hurma tüketimi, sindirim sağlığını destekleyen lif, kas fonksiyonlarını düzenleyen potasyum, doğum kusurlarını önleyen folat ve düşük glisemik indeks özellikleri sayesinde sağlıklı bir tercih olabilir. Yine de tüketim miktarına dikkat edilmelidir.
Araştırma sonuçları, gebeliğin son dönemlerinde hurma tüketiminin doğum indüksiyonunu (doğal/vajinal yolla doğumun başlamadığı durumlarda, doğum sürecini başlatmak veya hızlandırmak amacıyla yapılan tıbbi müdahaleler) azaltmada umut edici gibi görünüyor.
Hurma tüketimi ve sağlıklı beslenme hakkında daha fazla bilgi almak ya da hamilelik sürecinde size özel bir beslenme planı oluşturmak için bana ulaşabilirsiniz!
Kaynaklar:
- Al-Kuran O, Al-Mehaisen L, Bawadi H, Beitawi S, Amarin Z. The effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery. J Obstet Gynaecol. 2011;31(1):29-31. Reference
- Kordi M, Aghaei Meybodi F, Tara F, Nemati M, Shakeri MT. The Effect of Late Pregnancy Consumption of Date Fruit on Cervical Ripening in Nulliparous Women. JMRH. 2014. Reference
- Razali N, et al. (2017). Date fruit consumption at term: Effect on length of gestation, labour and delivery. Reference